Hiperuricemija - povišene razine mokraćne kiseline
UZROCI I POSLJEDICE
Bolna upala zglobova / giht
Mokraćna kiselina je krajnji produkt metabolizma bjelančevina, i uglavnom se konzumira u mesu kao komponenta hrane. Pri višim koncentracijama mokraćne kiseline mogu se formirati kristali u zglobovima, i uzrokovati upalu; I to se tada naziva napadom gihta koji može biti vrlo bolan.
Mokraćna kiselina se rutinski određuje tijekom krvnih pretraga radi dijagnosticiranja gihta, ili kontrole njegovog tijeka.
Što se podrazumijeva pod povišenim razinama mokraćne kiseline?
Specijalistički naziv za povišenu mokraćnu kiselinu je hiperuricemija. Možda ste bolje upoznati s povezanom bolešću koja je uobičajeno poznata kao giht. Giht nastaje kada se povišena mokraćna kiselina u krvi kristalizira i nakuplja u zglobovima. To rezultira bolnom upalom zglobova, najčešće u zglobu palca. Štoviše, ako je stanje kronično, mokraćna kiselina se nakuplja i u mekom tkivu, i u koštanom tkivu, što je vidljivo kao kvržice gihta (tofi) na zglobovima prstiju.
Hiperuricemija se javlja kada je koncentracija u serumu > 6 mg/dl za žene i > 7 mg/dl za muškarce.
Kako mogu izmjeriti mokraćnu kiselinu?
U slučajevima povišene razine mokraćne kiseline, preporuča se mjerenje 1 puta dnevno mjernim sustavom Wellion LUNA Trio, kako bi se procijenilo je li promjena prehrane, ili terapija lijekovima uspješna.
Normalni raspon za zdravog muškarca: 3,4 - 7,0 mg/dL (0,2 - 0,42 mmol/L)
Normalni raspon za zdravu ženu: 2,4 - 6,0 mg/dL (0,14 - 0,36 mmol/L)
(Raspon služi samo kao referenca.)
Kako nastaje hiperuricemija?
Uzroci:
visok unos purina putem hrane
poremećeno izlučivanje mokraćne kiseline
povećana razgradnja stanica npr. zbog brzog mršavljenja, ili zbog kemoterapije
Oko 80% mokraćne kiseline izlučuje se putem bubrega, a oko 20% kroz crijeva. Poremećaj izlučivanja može nastati od različitih bolesti (npr. disfunkcija bubrega). Promijenjen način života u našem društvu (prejedanje, neaktivnost) smatra se glavnim uzrokom. Zbog toga se bolest često javlja zajedno s metaboličkim poremećajima poput pretilosti, visokog krvnog tlaka, povišenih lipida u krvi, i povišene razine glukoze u krvi. To se zove "metabolički sindrom". Muškarci općenito češće obolijevaju nego žene.
Kakav učinak ima prehrana?
Prehrana čini osnovu za liječenje povišene razine mokraćne kiseline, bez obzira na uzrok hiperuricemije. To bi trebala biti mješovita prehrana s niskim udjelom purina, i s hranom pretežno biljnoga podrijetla.
Što su purini?
Purini su proteinske strukture u hrani koje se u ljudskome tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu, i izlučuju putem bubrega i crijeva. Ne dovode svi izvori purina do povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu i/ili smanjenog izlučivanja.
Osnovni principi nutricionističke terapije
Smanjenje unosa hrane životinjskog podrijetla, kao što je meso, suhomesnati proizvodi, iznutrice i plodovi mora
Konzumiranje nemasne hrane i obroka
Izbjegavanje konzumiranja previše fruktoze
Svakodnevna konzumacija nemasnog mlijeka i nemasnih mliječnih proizvoda
Pijenje dovoljno tekućine
Izbjegavanje alkohola
Normalizacija tjelesne težine
Dijetalnim mjerama, količina lijekova za smanjenje mokraćne kiseline koje je propisao liječnik može se smanjiti, ili se liječenje lijekovima može prekinuti. Da bi terapija bila uspješna, treba uzeti u obzir uzimaju li se drugi lijekovi ili dolazi do pojačane razgradnje stanica, što može uzrokovati hiperuricemiju.
Smanjenje unosa hrane životinjskog podrijetla, kao što su meso, suhomesnati proizvodi, iznutrice i plodovi mora
Meso i morski plodovi bogati su purinima, i zbog toga imaju učinak na povećanje razine mokraćne kiseline. Zbog toga meso i suhomesnate proizvode (npr. kobasice, pite) jedite samo do 3x tjedno (1 porcija je 120g mesa ili 50g suhomesnatih proizvoda). Iznutrice (npr. jetra, bubrezi ili srce) imaju posebno visok sadržaj purina, i zbog toga ih treba izbjegavati.
Preporuča se jesti 120 g ribe 1-2puta tjedno, jer je korisna za kardiovaskularni sustav. S druge strane, plodove mora i školjke treba jesti samo povremeno.
Konzumiranje nemasne hrane i obroka
Visoka konzumacija masti inhibira izlučivanje mokraćne kiseline preko bubrega, i dovodi do povećanja razine mokraćne kiseline u krvi. Koristite hranu s niskim udjelom masnoće, i pazite na umjerenu upotrebu masti i ulja.
Dnevni unos:
1 - 2 žlice biljnog ulja za pripremu jela, ili za salatu
Maksimalno jedna žlica mazive masti
Izbjegavanje konzumacije previše fruktoze
Fruktoza se prirodno nalazi u voću, a često se dodaje u hranu i piće kao zaslađivač. Izbjegavajte voćne sokove, smoothije, i druga zaslađena pića. Dnevna konzumacija voća od maksimalno dvije porcije (= 2 šake) nije problem. Ipak, voće koje sadrži puno fruktoze, poput banana i grožđa, treba strogo ograničiti.
Svakodnevna konzumacija nemasnog mlijeka i nemasnih mliječnih proizvoda
Mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti koncentraciju mokraćne kiseline u krvi, a ujedno su i veliki izvori proteina. Zbog toga su optimalno prikladni za pokrivanje dnevne potrebne količine proteina. Konzumirajte dnevno 2 – 3 nemasna mliječna proizvoda, kao što su prirodni jogurt, skuta, mlaćenica i nemasni polutvrdi sir.
Pijenje dovoljno tekućine
Unos tekućine od najmanje 2 litre dnevno trebao bi biti usmjeren na povećanje količine mokraćne kiseline koja se izlučuje putem bubrega. Odgovarajuća pića su voda, mineralna voda, te nezaslađeni biljni i voćni čajevi. Redovito pijenje kave može pomoći u smanjenju razine mokraćne kiseline.
Izbjegavajte alkohol
Alkohol općenito treba izbjegavati zbog njegovog učinka na povećanje razine mokraćne kiseline. Postoji nekoliko razloga za to, uključujući činjenicu da konzumiranje alkohola inhibira izlučivanje mokraćne kiseline, a istovremeno potiče proizvodnju mokraćne kiseline u jetri. Pivo (uključujući pivo bez alkohola) također sadrži purine koji povećavaju koncentraciju mokraćne kiseline u krvi.
Normaliziranje tjelesne težine
Budući da je pretilost povezana s hiperuricemijom, potrebno je postepeno mršavljenje. Gubitak težine također pomaže poboljšanju metaboličke situacije u slučajevima visokog krvnog tlaka, povišenih lipida u krvi, i razine šećera u krvi. Nagle dijete treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ciljajte stalno gubiti 0,5 – 1 kg tjedno putem općih promjena u svom načinu života.
Mahunarke – jesu li korisne ili ne?
Mahunarke (leća, grah, grašak, slanutak, soja) i proizvodi od mahunarki, kao i nekoliko vrsta povrća (poput špinata i brokule) sadrže purine, ali nemaju nikakav utjecaj na koncentraciju mokraćne kiseline. Za razliku od starijih preporuka, ove namirnice ne trebaju biti ograničene. Međutim, treba izbjegavati njihovo kombiniranje sa životinjskim izvorima purina, kao što je meso.
Praktični savjeti
Ribi, peradi i svinjetini skinite kožu.
Poželjno je pripremati obroke s malom količinom mesa, npr. riža s mesom ili chilli con carne.
Izbjegavajte dimljene proizvode, jer proces dimljenja povećava koncentraciju purina.
Rjeđe jedite meso, tako da neka od ovih jela zamijenite vegetarijanskim obrocima na bazi žitarica, i proizvoda od žitarica i povrća.
Konzumirajte 3 porcije povrća/salate svaki dan, i maksimalno 2 porcije voća dnevno (1 porcija = 1 šaka) - to vam pomaže dobiti potrebnu količinu vitamina C. Vitamin C pomaže u smanjenju razine mokraćne kiseline. Hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, jagode, slatke paprike, lisnato povrće, kupus i špinat.
Jedite juhu od povrća umjesto juhe od mesa ili kostiju, jer su purini topljivi u vodi.
Izbjegavajte gotove začine, umake i bujon kocke od mesa. Umjesto toga koristite kockice temeljca od povrća bez ekstrakta kvasca, ili svježe začinsko bilje i povrće kao začin.
Odaberite metode pripreme hrane s malo masnoće kao što su kuhanje, pirjanje, pečenje na malo ulja ili kuhajte na pari.
Odabir hrane
Preporučeno | Nije preporučljivo | |
---|---|---|
Napitci | Voda, (gazirana), mineralna voda, soda s limunom, nezaslađeni biljni/voćni čaj > Najmanje 2 litre dnevno | Voćni sokovi, smoothieji, limunada, ledeni čaj, aromatizirana mineralna voda, energetska pića; alkoholna pića (alkohol umjereno u dogovoru s liječnikom), pivo bez alkohola |
Povrće, mahunarke, gljive | Sve vrste povrća pripremljenog prirodno ili sirovo, salata kao prilog, mahunarke, gljive | Kuhanje bez masnoće npr. konzervirano/panirano povrće; Kombinacija mahunarki s mesom, suhomesnatim proizvodima, iznutricama |
Voće | Sve vrste sirovog ili pripremljenog voća npr. kompot > Maksimalno dvije porcije voća dnevno | Velike količine voća koje sadrži puno fruktoze (kao što su banane, grožđe i trešnje) |
Žitarice i proizvodi od žitarica, krumpir | Kruh, peciva, tjestenina, riža, knedle, palenta, kus-kus, proso, heljda. > po mogućnosti cjelovite vrste, krumpir | Pripravci od krumpira s visokim udjelom masti, kao što su čips i kroketi |
Mlijeko i mliječni proizvodi | (nemasno) mlijeko i mliječni proizvodi kao što su prirodni jogurt, skuta, mlaćenica, fermentirano mlijeko, kefir, skyr | Mliječni proizvodi s voćem kao što je voćni jogurt ili voćna mlaćenica; sirevi bez masti |
Masti i ulja | Umjereno korištenje biljnih ulja za pripremu hrane i salata, kao i masnoće za mazanje | Pročišćeni maslac, mast, namaz od slanine |
Meso i mesni proizvodi | Nemasno meso peradi, govedine, teletine, svinjetine. Proizvodi od nemasnog mesa kao što su šunka, poljska kobasica, teleća kobasica > maksimalno 2 – 3x tjedno 120 g mesa ili 50 g suhomesnatih proizvoda | Koža peradi, svinjska kožica; Iznutrice i proizvodi od iznutrica, kao što su jetrene okruglice, slezena na tostu (Milzschnitten); proizvodi od dimljenog mesa; visokomasne proizvode i pripravke kao što su pohani proizvodi |
Riba, morski plodovi i školjke | Sve vrste svježe ribe, nemasne i masne > 1 – 2 puta tjedno 120 g | Plodovi mora, školjke, riblja koža, riblje konzerve, dimljena riba |
Jaja | 3 jaja tjedno | Jela od jaja s visokim udjelom masti, kao što su šunka i jaja. |
Gotovi proizvodi, kvasac, slatkiši i grickalice | Niskokalorični deserti kao što su krema od prirodne skute s voćem, savijača od jabuka od tankog tijesta za savijače, domaći puding; slatkiši I grickalice u umjerenim količinama | Gotovi proizvodi, gotovi začini i umaci; proizvodi koji sadrže puno kvasca, npr. mješavine začina s bazom kvasca; slastice s visokim udjelom masti npr. lisnato tijesto / proizvodi od lisnatog tijesta, krafne i kremšnite |
Ova tablica nije potpuna, ali bi trebala poslužiti kao prijedlog.
Ideje za vegetarijanske obroke
Hladna jela
Srednje masni polutvrdi sir (35% masti) s kruhom i povrćem (rajčica, slatka paprika, čili, kiseli krastavci)
Namaz od skute (sirni namaz Liptauer, namaz od jaja/začinskog bilja/sjemenki bundeve/hrena) s kruhom od integralnog brašna i povrće
Namaz za kruh od slanutka, leće ili graha
Tvrdo/meko kuhano jaje s kruhom i štapićima od povrća
Rajčice i mozzarella s graham kruhom
Grčka salata s fetom i ciabattom
Salata od tjestenine/zrna žitarica sa sirom ili jajem i povrćem
Salata od graha/leće/slanutka s pečenim proizvodima
Kaša s voćem i orasima
Puding od griza/puding od riže sa nezaslađenim kompotom/voćnim pireom
Topli obroci
Špageti s umakom od rajčice ili carbonara od tikvica
Punjene tikvice s krumpirom
Bundeva s prženom palentom
Gulaš od graha s kruhom
Leća i povrće s okruglicama od kruha
Kremasti špinat s pečenim krumpirom i pečenim jajetom
Štrudla od tankog tijesta za savijače s raznim nadjevima poput povrća, špinata i fete, kupusa ili bundeve
Lazanje od povrća, špinata ili bundeve
Okruglice od jaja sa zelenom salatom
Tjestenina s bijelim kupusom, sa salatom
Riža s povrćem i tofuom prženim na tavi
Složenac od krumpira i brokule
Curry od slanutka s rižom
Uštipci od povrća s umakom od začinskog bilja, krumpirom i peršinom
Gulaš od krumpira
Palačinke od skute s nezaslađenim kompotom
Puding od riže i pečene jabuke
Ovaj i druge članke možete pronaći kao vodiče za preuzimanje kao PDF.
Izvori:
Gröbner, W.: Hyperurikämie und Gicht. U: Biesalski, Hans Konrad et al. (Hrsg.): Ernährungsmedizin / Nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 5. Auflage, Thieme-Verlag, Stuttgart, 2018., S.709–719.
Sautner, J. i sur. (ÖGR – Arbeitskreis für Arthrose und Kristallarthropathien): Österreichische Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie. U: Zeitschrift für Rheumatologie, 7, Springer Verlag, Berlin Heidelberg, 2015., S.631-636.
Choi, HK i sur.: Hrana bogata purinom, unos mliječnih proizvoda i proteina te rizik od gihta kod muškaraca. U: N. Engl. J. Med. 350 (11), 2004, S.1093-1103.
Kaneko, Kiyoko i sur.: Sadržaj ukupnih purina i purina u uobičajenim namirnicama za olakšavanje nutritivne terapije gihta i hiperurikemije. U: Biol. Pharm. Bik. 37 (5). Japan, 2014., S.709-721.
Bundesministerium für Gesundheit: Die österreichische Ernährungspyramide, Online im WWW unter URL: sozialministerium.at