Prehrana i dijabetes
NEOPHODAN DIO UČINKOVITOG LIJEČENJA DIJABETESA
Poboljšajte i održite svoje zdravlje i kvalitetu života
Uglavnom, iste prehrambene preporuke vrijede za osobe s dijabetesom tip1 i tip2. Dijeta prikladna za dijabetes nužan je čimbenik u učinkovitom liječenju dijabetesa. Nutritivna terapija može dugoročno poboljšati i održati zdravlje i kvalitetu života oboljelih. Budući da su osobe s dijabetesom tipa 1 gotovo uvijek vitke, ali većina osoba s dijabetesom tip 2 ima prekomjernu tjelesnu težinu, potonji moraju posvetiti više pozornosti smanjenoj kalorijskoj prehrani s niskim udjelom masti, u kombinaciji s povećanom tjelesnom aktivnošću.
Osobe na inzulinskoj terapiji trebaju obratiti pažnju na ugljikohidratne jedinice (koji se npr. u Austriji i Njemačkoj računaju u jedinicama kruha, 1 jedinica kruha je 10-12 g ugljikohidrata), kako bi se količina ugljikohidrata mogla prilagoditi dozi inzulina. Preporuča se redovita raspodjela ugljikohidratnih porcija tijekom dana, koja ovisi i o odgovarajućoj inzulinskoj terapiji.
Osobe s dijabetesom trebale bi se pobrinuti za raznoliku, uravnoteženu miješanu prehranu, baš kao i ljudi bez dijabetesa. Cilj je spojiti okus s ispravnim izborom, količinom i konzistencijom hrane kako bi se poboljšao dobar osjećaj, i optimizirala kontrola glukoze u krvi.
„Njegujte svoje tijelo. To je jedino mjesto gdje morate živjeti."
Jim Rohn
Dijabetička prehrana ne temelji se na dijeti, i nikako nije monotona. Ljudima s dijabetesom preporučuje se uravnotežena, raznolika mješovita prehrana. Osviješten i ugodan dizajn prehrane je sve. Postupna promjena prehrambenih navika pomaže u postizanju dugoročnog uspjeha.
Piramida prehrane pomaže shvatiti koju hranu u kojim količinama treba jesti. Ovo su preporuke za optimalnu raspodjelu hranjivih tvari prema najnovijim europskim smjernicama za prehranu kod dijabetesa:
Visok sadržaj ugljikohidrata (45 – 60% dnevnog unosa energije)
Visok sadržaj dijetalnih vlakana (40g dnevno)
Nizak sadržaj masti (30% dnevnog unosa energije – 35% pri normalnoj tjelesnoj težini)
Normalan sadržaj proteina (10-20% dnevnog unosa energije)
Mnogi dijabetičari izbjegavaju jesti ugljikohidrate slijedeći nekadašnje, danas zastarjele upute. Umjesto ugljikohidrata jedu previše masti i proteina kako bi uštedjeli inzulin jer ti nutrijenti ne povećavaju glukozu u krvi.
Ovakva hrana dovodi ne samo do prekomjerne tjelesne težine, povećanja masnoća u krvi i mokraćne kiseline, već i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Posljedice mogu biti srčani ili moždani udar. Dijabetičari ne bi trebali pokušavati štedjeti ugljikohidrate, već bi ih trebali naučiti brojati, te uzeti u obzir utjecaj na razinu glukoze u krvi (glikemijski indeks).
Optimalan sastav obroka
Optimalan sastav obroka karakterizira visok sastav hranjivih tvari, i nizak sastav energije.
Obrok sadrži:
dio proteina
mjericu priloga
povrće i/ili salatu
Prilog je ugljikohidratni dio obroka. Tradicionalno se koriste kruh, peciva, žitarice i proizvodi od žitarica, krumpir itd.
1 porcija priloga odgovara
1 - 2 kriške kruha debljine prsta ili 1 - 2 komada peciva
1 šaka kuhane riže, kuhana tjestenina, kuhane žitarice, krumpir, knedle
Raspored obroka
Redoviti obroci sprječavaju visoke fluktuacije šećera u krvi, i pozitivno utječu na krivulju kretanja šećera u krvi.
Koliko obroka dnevno se preporučuje?
Preporučuju se 3 glavna obroka ili 5-6 manjih obroka dnevno (3 glavna obroka i 2-3 međuobroka između obroka). Preporuka za učestalost obroka ovisi o vašem individualnom konceptu terapije. Između obroka poštujte "pauze od jela" od 3-5 sati.
Glavni obroci (doručak, ručak i večera) predstavljaju osnovnu strukturu dnevnog jelovnika. Njihov sastav temelji se na optimalnom sastavu namirnica (vidi prethodnu stranicu).
Kao međuobrok između obroka ili kasnog obroka preporučamo npr. 1 šalicu jogurta, 1 komad voća, 1 malu krišku kruha s namazom.
Naviknite se na određenu redovitost u svakodnevnoj prehrani.
Ovaj i druge članke možete pronaći kao vodiče za preuzimanje kao PDF.
Naš raspon informacija uključuje opće preporuke za zdravu prehranu kod dijabetes melitusa. Za individualne savjete o prehrani i detaljnije informacije obratite se dijetetičaru.