Proteini
VITALNI GRAĐEVINSKI MATERIJAL U TIJELU
Previše proteina može utjecati na bubrege i potaknuti giht
Protein je građevni materijal ljudskog tijela – svake pojedinačne stanice u tijelu, a koristi se u tijelu za izgradnju i obnovu stanica, i za mišiće. Osim svoje glavne funkcije kao građevnog materijala, proteini imaju sporednu ulogu u opskrbi energijom.
Na dnevnom jelovniku trebali bi biti izvori proteina. Jedan gram proteina daje 4,1 kcal. Iako proteini ne podižu razinu šećera u krvi, previše proteina opskrbljuje tijelo skrivenim masnoćama, potiče razvoj gihta, i može opteretiti bubrege. Čak i osobe s dijabetesom ne bi smjele unositi više od 10-20% svoje ukupne dnevne energije u obliku proteina.
Izvori životinjskih proteina
Meso
Suhomesnati proizvodi
Riba
Jaja
Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, skuta, maslac, kiselo mlijeko, sir itd.)
Izvori biljnih proteina
Mahunarke (grah, leća, grašak, slanutak, soja, itd.)
Žitarice
Krumpiri
Orašasti plodovi i sjemenke
Odabir i kombinacija različitih izvora proteina - biljnih i životinjskih proteina - osigurava raznolikost i podržava optimalnu opskrbu proteinima.
Preporučeno:
Planirajte vegetarijanske dane u svom tjednom jelovniku
Mahunarke konzumirajte nekoliko puta tjedno
Redovito koristite (integralne) žitarice, krumpir, orašaste plodove i sjemenke
Svakodnevno konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode
Pažnja: izbjegavajte mliječne proizvode s dodatkom šećera (npr. voćni jogurt)
Konzumirajte do 3 jaja tjedno
Konzumirajte najviše 3 porcije mesa tjedno (1 porcija mesa ili ribe odgovara komadu veličine dlana, prst debelom)
Jedite 1 - 2 porcije ribe tjedno, naizmjenično između nemasne i masne ribe (riba s visokim udjelom masti, npr. losos, haringa, skuša, golub sadrži omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje)
Suhomesnate proizvode konzumirajte samo povremeno i umjereno