Proteini

VITALNI GRAĐEVINSKI MATERIJAL U TIJELU

Previše proteina može utjecati na bubrege i potaknuti giht

 

Protein je građevni materijal ljudskog tijela – svake pojedinačne stanice u tijelu, a koristi se u tijelu za izgradnju i obnovu stanica, i za mišiće. Osim svoje glavne funkcije kao građevnog materijala, proteini imaju sporednu ulogu u opskrbi energijom.

Na dnevnom jelovniku trebali bi biti izvori proteina. Jedan gram proteina daje 4,1 kcal. Iako proteini ne podižu razinu šećera u krvi, previše proteina opskrbljuje tijelo skrivenim masnoćama, potiče razvoj gihta, i može opteretiti bubrege. Čak i osobe s dijabetesom ne bi smjele unositi više od 10-20% svoje ukupne dnevne energije u obliku proteina.

 

Izvori životinjskih proteina   

  • Meso

  • Suhomesnati proizvodi

  • Riba

  • Jaja

  • Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, skuta, maslac, kiselo mlijeko, sir itd.)

Izvori biljnih proteina

  • Mahunarke (grah, leća, grašak, slanutak, soja, itd.)

  • Žitarice

  • Krumpiri

  • Orašasti plodovi i sjemenke

 

Odabir i kombinacija različitih izvora proteina - biljnih i životinjskih proteina - osigurava raznolikost i podržava optimalnu opskrbu proteinima.

 

Preporučeno:

  • Planirajte vegetarijanske dane u svom tjednom jelovniku

  • Mahunarke konzumirajte nekoliko puta tjedno

  • Redovito koristite (integralne) žitarice, krumpir, orašaste plodove i sjemenke

  • Svakodnevno konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode

  • Pažnja: izbjegavajte mliječne proizvode s dodatkom šećera (npr. voćni jogurt)

  • Konzumirajte do 3 jaja tjedno

  • Konzumirajte najviše 3 porcije mesa tjedno (1 porcija mesa ili ribe odgovara komadu veličine dlana, prst debelom)

  • Jedite 1 - 2 porcije ribe tjedno, naizmjenično između nemasne i masne ribe (riba s visokim udjelom masti, npr. losos, haringa, skuša, golub sadrži omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje)

  • Suhomesnate proizvode konzumirajte samo povremeno i umjereno