Što je dijabetes?

DIJABETES MOŽE POGODITI BILO KOGA

povećana razina šećera u krvi zbog nedovoljne proizvodnje inzulina /inzulinske rezistencije

 

Diabetes mellitus proizlazi iz grčke riječi Diabetes (što znači nešto što teče), i latinske riječi mellitus („slatko poput meda“) što ukazuje na glavne simptome dijabetesa – šećer u mokraći.

Karakteristične za dijabetes melitus su povišene razine glukoze u krvi koje su uzrokovane smanjenom proizvodnjom inzulina, ili izostankom proizvodnje inzulina. Ako netko pati od inzulinske rezistencije (što je uobičajeno, posebno kod dijabetesa tip2), tijelo sadrži dovoljno inzulina, ali ga ne može iskoristiti

Ugljikohidrati uneseni hranom, u tijelu se pretvaraju u glukozu. Ova glukoza je najvažniji izvor energije u tijelu za normalne metaboličke procese. S jedne strane glukoza slobodno cirkulira u krvotoku, i stoga je u svakom trenutku dostupna tjelesnim stanicama. S druge strane, ako nije odmah potrebna, glukoza se pohranjuje u jetri i skeletnim mišićima u obliku glikogena, gdje se može ponovno osloboditi u bilo kojem trenutku.

Hormon inzulin, koji se proizvodi u beta-stanicama gušterače i otpušta u krvotok ključna je tvar za ovaj proces. Omogućuje transport glukoze u mišićne, masne i jetrene stanice, te dodatno regulira oslobađanje glukoze kroz jetru. Na taj način inzulin regulira razinu glukoze u krvi. Ne postoji alternativni hormon koji bi mogao obavljati ovaj posao.
 
Ako se dijabetes već manifestirao, nedostatak inzulina je razlog što tijelo više nije u stanju metabolizirati ugljikohidrate iz hrane. Tijelu nedostaje energije, i počinje katabolizirati masne kiseline. Nastale komponente – ketoni – dovode do hiperacidnosti tijela, ukoliko se nedostatak inzulina ne liječi odmah.

Dijabetes se dijagnosticira mjerenjem glukoze u krvi. Granica glukoze natašte je 6,1 mmol/L za osobe bez dijabetesa, i ne više od 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka (ako koristite kapilarnu krv iz vrha prsta). Način liječenja ovisi o stupnju i vrsti bolesti.