Ugljikohidrati

UGLJIKOHIDRATNE JEDINICE KE (= 10 GRAMA UGLJIKOHIDRATA)

Važni izvori energije za tijelo

 

Ugljikohidrati su najvažniji izvori energije za tijelo. 1 gram ugljikohidrata ima 4,1 kcal energije. Oko 45 – 60% dnevne ukupne energije trebalo bi dolaziti iz ugljikohidrata. Za razliku od masti i proteina, ugljikohidrati povećavaju razinu šećera u krvi (osim dijetalnih vlakana). Probavom ugljikohidrata nastaju šećeri (glukoza) što će povisiti šećer u krvi.

Osobe s dijabetesom koje su ovisne o inzulinu moraju paziti da unos ugljikohidrata odgovara dozi inzulina, kako bi izbjegli hipo- ili hiperglikemiju. Izračun ugljikohidrata vrši se u nekim zemljama poput Austrije ili Njemačke u krušnim jedinicama (1 BE = 12 g ugljikohidrata) ili u jedinicama ugljikohidrata (1 CU = 10 g ugljikohidrata).

Zbog toga i u drugim zemljama brojanje ugljikohidrata postaje sve popularnije. Za osobe s dijabetesom korisno je da preferiraju hranu koja dovodi do sporog povećanja šećera u krvi – govorimo o glikemijskom indeksu. Glikemijski indeks pomaže u procjeni različitih vrsta hrane po učinku povećanja šećera u krvi. Brzina porasta šećera u krvi ovisi o sastavu obroka. Hrana siromašna dijetalnim vlaknima ili intenzivno prerađena hrana dovodi do brzog povećanja šećera u krvi, dok hrana koja nije prerađena ili je bogata vlaknima dovodi do sporog povećanja šećera u krvi.
 
Hrana s visokim glikemijskim indeksom (75 – 100%): tablete glukoze, med, bezalkoholna pića, voćni sokovi, bijeli kruh, škrobno brašno, kukuruzne pahuljice. Hrana sa srednjim glikemijskim indeksom (50 - 75%): krumpir, riža, rezanci, miješani kruh, muesli. Hrana s niskim glikemijskim indeksom (30 – 50%): proizvodi od cjelovitog brašna, povrće, voće, mahunarke, mliječni proizvodi.

 

Glikemijski indeks GI

Mjera za učinak hrane bogate ugljikohidratima na šećer u krvi;
Standard: glukoza = 100%
 
GI 

75-100%npr. glukoza, med, bezalkoholna pića, voćni sokovi, bijeli kruh, škrobno brašno, kukuruzne pahuljice
50-75%npr. krumpir, riža, tjestenina, miješani kruh, muesli
30-50%npr. proizvodi od brašna od cjelovitog zrna, povrće, voće, mahunarke, mliječni proizvodi


Izračunavanje hrane

Koja se hrana izračunava u jedinicama ugljikohidrata?

  • Kukuruz i proizvodi od kukuruza (kruh, brašno...)

  • Prilozi poput riže, rezanaca, krumpira, okruglica…
     

  • Voće, proizvodi od voća

  • Sokovi od voća i povrća

  • Tekući mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta

  • Slatki kukuruz
     

  • Skriveni šećer

  • Zamjene za šećer (ne preporuča se!)

  • Slatkiši za osobe s dijabetesom - vidi etiketu; (Napomena: mnogi od ovih posebnih slatkiša bogati su energijom i mastima)

  • Mahunarke


Ne trebaju se računati

  • Povrće i salate

  • Maslac, margarin, ulja (koristiti samo u malim količinama)

  • Gljive

  • Orašasti plodovi

  • Riba

  • Meso, suhomesnati proizvodi (Pažnja: obratite pažnju na skriveni sadržaj šećera i masti!)

  • Sir

  • Jaja

  • Umjetni zaslađivači