Ugljikohidrati
UGLJIKOHIDRATNE JEDINICE KE (= 10 GRAMA UGLJIKOHIDRATA)
Važni izvori energije za tijelo
Ugljikohidrati su najvažniji izvori energije za tijelo. 1 gram ugljikohidrata ima 4,1 kcal energije. Oko 45 – 60% dnevne ukupne energije trebalo bi dolaziti iz ugljikohidrata. Za razliku od masti i proteina, ugljikohidrati povećavaju razinu šećera u krvi (osim dijetalnih vlakana). Probavom ugljikohidrata nastaju šećeri (glukoza) što će povisiti šećer u krvi.
Osobe s dijabetesom koje su ovisne o inzulinu moraju paziti da unos ugljikohidrata odgovara dozi inzulina, kako bi izbjegli hipo- ili hiperglikemiju. Izračun ugljikohidrata vrši se u nekim zemljama poput Austrije ili Njemačke u krušnim jedinicama (1 BE = 12 g ugljikohidrata) ili u jedinicama ugljikohidrata (1 CU = 10 g ugljikohidrata).
Zbog toga i u drugim zemljama brojanje ugljikohidrata postaje sve popularnije. Za osobe s dijabetesom korisno je da preferiraju hranu koja dovodi do sporog povećanja šećera u krvi – govorimo o glikemijskom indeksu. Glikemijski indeks pomaže u procjeni različitih vrsta hrane po učinku povećanja šećera u krvi. Brzina porasta šećera u krvi ovisi o sastavu obroka. Hrana siromašna dijetalnim vlaknima ili intenzivno prerađena hrana dovodi do brzog povećanja šećera u krvi, dok hrana koja nije prerađena ili je bogata vlaknima dovodi do sporog povećanja šećera u krvi.
Hrana s visokim glikemijskim indeksom (75 – 100%): tablete glukoze, med, bezalkoholna pića, voćni sokovi, bijeli kruh, škrobno brašno, kukuruzne pahuljice. Hrana sa srednjim glikemijskim indeksom (50 - 75%): krumpir, riža, rezanci, miješani kruh, muesli. Hrana s niskim glikemijskim indeksom (30 – 50%): proizvodi od cjelovitog brašna, povrće, voće, mahunarke, mliječni proizvodi.
Glikemijski indeks GI
Mjera za učinak hrane bogate ugljikohidratima na šećer u krvi;
Standard: glukoza = 100%
GI
75-100% | npr. glukoza, med, bezalkoholna pića, voćni sokovi, bijeli kruh, škrobno brašno, kukuruzne pahuljice |
50-75% | npr. krumpir, riža, tjestenina, miješani kruh, muesli |
30-50% | npr. proizvodi od brašna od cjelovitog zrna, povrće, voće, mahunarke, mliječni proizvodi |
Izračunavanje hrane
Koja se hrana izračunava u jedinicama ugljikohidrata?
Kukuruz i proizvodi od kukuruza (kruh, brašno...)
Prilozi poput riže, rezanaca, krumpira, okruglica…
Voće, proizvodi od voća
Sokovi od voća i povrća
Tekući mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta
Slatki kukuruz
Skriveni šećer
Zamjene za šećer (ne preporuča se!)
Slatkiši za osobe s dijabetesom - vidi etiketu; (Napomena: mnogi od ovih posebnih slatkiša bogati su energijom i mastima)
Mahunarke
Ne trebaju se računati
Povrće i salate
Maslac, margarin, ulja (koristiti samo u malim količinama)
Gljive
Orašasti plodovi
Riba
Meso, suhomesnati proizvodi (Pažnja: obratite pažnju na skriveni sadržaj šećera i masti!)
Sir
Jaja
Umjetni zaslađivači