Masnoće

ODLUČUJUĆI SU KOLIČINA I KVALITETA

Preferirajte biljne masti

 

Masti osiguravaju 9,3 kilokalorije (kcal) po gramu, i zbog toga su energetski najbogatiji hranjivi sastojak. Vrijedi sljedeće: masnoća vas deblja, obratite pažnju ne samo na dnevnu količinu, nego i na kvalitetu. Uvijek preferirajte biljne masti, i štedite sa životinjskim mastima.

Važno je paziti na unos masti zbog njihovog visokog sadržaja energije, pogotovo ako već imate problem s tjelesnom težinom. Istodobno mast služi kao nositelj vitamina topivih u mastima (E, D, K, A), i služi za izgradnju tjelesnog tkiva. Iz tog razloga, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom trebale bi masnoće koristiti umjereno, i ne unositi više od 30% potrebne energije u tom obliku. Paženjem na skrivene masnoće može se uštedjeti mnogo kalorija. Gubitak težine poboljšava metaboličku situaciju, a inzulin djeluje bolje.

 

Masti se apsorbiraju hranom iz sljedećih izvora:

  • Masnoća koja se može namazati (npr. maslac, margarin)

  • Masnoća za kuhanje i salate (npr. biljna ulja)

  • Skrivene masti (npr. meso, suhomesnati proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, peciva, slatkiši, grickalice, gotova hrana, brza hrana)

Glavni izvor masnoća su skrivene masti.

 

U prehrani su presudni i količina i kvaliteta masti. Kvaliteta masti određena je sastavom masnih kiselina. Zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, biljna ulja su kvalitetnija od životinjskih masti koje sadrže pretežno zasićene masne kiseline. Nezasićene masne kiseline (poput omega-3 masnih kiselina) imaju pozitivan učinak na vrijednost masnoća u krvi, i kardiovaskularni sustav. Biljne masti su na primjer maslinovo, repičino, sojino, orašasto ulje i ulje od sjemenki. Ova ulja se ne smiju zagrijavati i manje su pogodna za prženje. Orašasti plodovi i avokado također sadrže mnogo dobrih masti.

 

Preporučeno:

  • Masti i ulja koristite štedljivo

    • 1-2 žlice biljnog ulja dnevno

    •  Maksimalno 1 velika žlica masnoće za mazanje dnevno

  • Preferirajte biljna ulja

    • za kuhanje npr. ulje repice, kukuruzno ulje

    • za salate npr. ulje oraha, laneno, bučino ulje

    • Pažnja: hladno prešana ulja koristite samo za pripremu hladnih obroka

  • Redovito, ali umjereno, konzumirajte orašaste plodove, jezgre, sjemenke (prirodne).

  • Svjesno pripazite na skrivene masnoće

  • Umjereno koristite mliječne proizvode s visokim udjelom masti (npr. šlag, crème fraîche, masni sirevi)

  • Po mogućnosti koristite nemasno meso i suhomesnate proizvode (npr. lungić, šunka)

  • Rijetko konzumirajte obroke bogate masnoćom (npr. pržena hrana, gotova jela, brza hrana)

  • Preferirajte metode pripreme obroka s niskim udjelom masti, kao što su kuhanje, kuhanje na pari, pečenje, roštiljanje