Dijetalna vlakna

ZDRAV ZA CRIJEVNU FLORU, ŠEĆER I KOLESTEROL

Saturatori s pozitivnim učincima

 

Dijetalna vlakna su biljne komponente koje se ne mogu probaviti, ali čije bakterije našim crijevima trebaju kako bi ostala zdrava. Dijetalna vlakna ne daju kalorije, niti povećavaju razinu šećera u krvi. Ona osiguravaju dulji osjećaj sitosti, a također dopuštaju da razina šećera u krvi raste sporije. Dnevno treba unositi oko 30-40g vlakana.

Voće, salate, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, proizvodi od integralnog brašna kao što su kruh od integralnog brašna, tjestenina, riža, žitne pahuljice i brašno spadaju u prehranu bogatu vlaknima. Namirnice s malo vlakana uključuju baguette, peciva, tost, kolače i slatkiše. Oni jedva da zasićuju i također vrlo brzo podižu razinu šećera u krvi.

Srećom, dijetu bogatu vlaknima vrlo je lako provesti – integrirajte više hrane bogate vlaknima u svoju svakodnevnu prehranu. I to je to. Možda ćete otkriti da neke od vaših omiljenih namirnica ionako imaju veći udio vlakana, pa ćete ih rado jesti još više.

Još jedna prednost prehrane bogate vlaknima je što pozitivno utječe na razinu kolesterola i podržava probavu. Ipak, morate paziti da pijete dovoljno tekućine (najmanje 2 litre) kako bi dijetalna vlakna dovoljno nabubrila i razvila svoj zdravstveni učinak.

 

Kako dijetalna vlakna mogu doprinijeti mom zdravlju?

Dijetalna vlakna...

  • Potiču proizvodnju sline

  • Stimuliraju probavu

  • Produljuju osjećaj sitosti

  • Vežu toksine

  • Održavaju crijevnu floru

  • Snižavaju razinu šećera u krvi

  • Snižavaju razinu kolesterola

 

Polako povećavajte količinu vlakana u prehrani

Polagano navikavajte tijelo na više vlakana u hrani, prebrza promjena može dovesti do nadutosti. Cilj je s užitkom napraviti pravi izbor, količinu i sastav hrane kako biste poboljšali svoje blagostanje i optimizirali razinu šećera u krvi.

U svakodnevnom životu već za doručak možete dobiti dobar udio vlakana, npr. integralni kruh sa svježim povrćem, ili integralne zobene pahuljice sa sjemenkama i voćem. Vrlo je prikladan i muesli od žitnih pahuljica, lanenog sjemena i jabuke.

U vrijeme ručka konvencionalne rezance možete zamijeniti tjesteninom od integralnog brašna pa ste bez dodatnog napora značajno povećali količinu dijetalnih vlakana. Dodatno povećajte udio povrća u umaku i uživajte ne samo u ukusnom ručku, već i dugoročno pozitivno utječite na svoje zdravlje.

Maline, kupine ili bademi također sadrže dobar dio vlakana, i idealni su kao međuobrok između obroka.

Ukusna večera s brokulom, graškom, salatom od sirove mrkve i integralnom rižom može zaokružiti dan.

 

Pronađite svoju omiljenu hranu s visokim udjelom vlakana, i spojite zdravlje i užitak na jednostavan način.