Šećer, zaslađivači i ostalo

ŠEĆER I ZAMJENE ZA ŠEĆER KORISTITE RIJETKO

Slatkiše jedite umjereno, i sa zadovoljstvom

 

Osobama s dijabetesom nije zabranjen šećer. Umjerena konzumacija šećera je prihvatljiva, baš kao i za osobe bez dijabetesa.

Šećer daje energiju, ali ima malo ili nimalo vitamina, minerala i vlakana.

Prekomjerna konzumacija šećera dovodi do visoke razine šećera u krvi, i potiče debljanje. Povremena konzumacija male porcije slatkiša nije štetna za zdravlje.

 

Šećer

Šećer u čistom obliku (kao u voćnim sokovima, limunadama, šećerima, šećeru u čaju/kavi) uzrokuje vrlo brzo i visoko povećanje šećera u krvi. Šećer u "upakiranom" obliku (kao kod peciva) uzrokuje sporije povećanje šećera u krvi. Zbog toga je šećer u "upakiranom" obliku poželjniji od šećera u čistom obliku.

Smeđi šećer, med, javorov sirup, agavin sirup, rižin sirup, šećer od kokosovog cvijeta i sirup nisu zdravije alternative konvencionalnom šećeru.

Osim konvencionalnog šećera, postoje i razne zamjene za šećer, kao npr 

  • Zamjene za šeće

  • Zaslađivači

 

Zamjene za šećer

To uključuje fruktozu, sorbitol, ksilitol, manitol, maltitol, izomalt. Ove tvari sadrže ugljikohidrate, i zbog toga utječu na razinu šećera u krvi. U većim količinama djeluju laksativno.
Iznimka je zamjena za šećer eritritol. Eritritol ne daje energiju i nema utjecaja na razinu šećera u krvi.

 

Zaslađivači

Ovo uključuje acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukralozu, taumatin, steviol glikozide, neohesperidin DC, neotam, sol aspartama acesulfama, advantam. Ove tvari su bez kalorija, i nemaju utjecaj na razinu šećera u krvi. Zaslađivači su prikladni za zaslađivanje hrane i pića. U prehrambenoj industriji koriste se kao zaslađivači za proizvode bez šećera (npr. "light" limunade).

Zamjene za šećer (s izuzetkom eritritola) nemaju prednosti u odnosu na konvencionalni šećer. Zaslađivači i eritritol, s druge strane, ne utječu na razinu šećera u krvi, ali je ipak preporučljiva njihova pažljiva uporaba.

Smanjenje konzumacije slatke hrane i pića senzibilizira percepciju slatkog okusa. To automatski rezultira manjom konzumacijom slatke hrane i pića, što je korisno za zdravlje.

Posebna hrana za osobe s dijabetesom se ne preporučuje. Ovi proizvodi su često skuplji i bogatiji mastima od konvencionalnih proizvoda, i/ili sadrže zamjene za šećer.

 

Konzumirajte slatkiše umjereno, ali sa zadovoljstvom.
Šećer i zamjene za šećer koristite umjereno