Šećer, zaslađivači i ostalo
ŠEĆER I ZAMJENE ZA ŠEĆER KORISTITE RIJETKO
Slatkiše jedite umjereno, i sa zadovoljstvom
Osobama s dijabetesom nije zabranjen šećer. Umjerena konzumacija šećera je prihvatljiva, baš kao i za osobe bez dijabetesa.
Šećer daje energiju, ali ima malo ili nimalo vitamina, minerala i vlakana.
Prekomjerna konzumacija šećera dovodi do visoke razine šećera u krvi, i potiče debljanje. Povremena konzumacija male porcije slatkiša nije štetna za zdravlje.
Šećer
Šećer u čistom obliku (kao u voćnim sokovima, limunadama, šećerima, šećeru u čaju/kavi) uzrokuje vrlo brzo i visoko povećanje šećera u krvi. Šećer u "upakiranom" obliku (kao kod peciva) uzrokuje sporije povećanje šećera u krvi. Zbog toga je šećer u "upakiranom" obliku poželjniji od šećera u čistom obliku.
Smeđi šećer, med, javorov sirup, agavin sirup, rižin sirup, šećer od kokosovog cvijeta i sirup nisu zdravije alternative konvencionalnom šećeru.
Osim konvencionalnog šećera, postoje i razne zamjene za šećer, kao npr
Zamjene za šeće
Zaslađivači
Zamjene za šećer
To uključuje fruktozu, sorbitol, ksilitol, manitol, maltitol, izomalt. Ove tvari sadrže ugljikohidrate, i zbog toga utječu na razinu šećera u krvi. U većim količinama djeluju laksativno.
Iznimka je zamjena za šećer eritritol. Eritritol ne daje energiju i nema utjecaja na razinu šećera u krvi.
Zaslađivači
Ovo uključuje acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukralozu, taumatin, steviol glikozide, neohesperidin DC, neotam, sol aspartama acesulfama, advantam. Ove tvari su bez kalorija, i nemaju utjecaj na razinu šećera u krvi. Zaslađivači su prikladni za zaslađivanje hrane i pića. U prehrambenoj industriji koriste se kao zaslađivači za proizvode bez šećera (npr. "light" limunade).
Zamjene za šećer (s izuzetkom eritritola) nemaju prednosti u odnosu na konvencionalni šećer. Zaslađivači i eritritol, s druge strane, ne utječu na razinu šećera u krvi, ali je ipak preporučljiva njihova pažljiva uporaba.
Smanjenje konzumacije slatke hrane i pića senzibilizira percepciju slatkog okusa. To automatski rezultira manjom konzumacijom slatke hrane i pića, što je korisno za zdravlje.
Posebna hrana za osobe s dijabetesom se ne preporučuje. Ovi proizvodi su često skuplji i bogatiji mastima od konvencionalnih proizvoda, i/ili sadrže zamjene za šećer.
Konzumirajte slatkiše umjereno, ali sa zadovoljstvom.
Šećer i zamjene za šećer koristite umjereno